Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief 
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

Kivu/Virunga

Nog maar enkele decennia geleden leefden Batwa Pygmeeėn in de oerwouden van noord en zuid Kivu. Bij de totstandkoming van natuurparken, zoals het Virunga Park en Kahuzi Biega waar de berggorilla's leven, zijn zij vaak met geweld (!) uit deze gebieden gezet. Dat de gorilla's in natuurparken worden beschermd is een goede zaak, die vooral moet doorgaan. De manier waarop de Pygmeeėn uit hun woongebied werden verdreven is echter onverteerbaar en wreed.

Binnen de natuurbeschermingsorganisaties ter plaatse, worden voorzichtige initiatieven genomen om de Batwa Pygmeeėn te integreren in het natuurbehoud, omdat ze zoveel kennis hebben van hun natuurlijke leefomgeving......Kleinood assisteert nu het Gorilla Park management met aanvullende kennis over de Pygmeeėn. De Batwa Pygmeeėn overleven nu -min of meer- in de savanne overgangsgebieden zonder toegang tot de jacht en verzamel producten uit het woud. Zij leiden hierdoor een zeer marginaal bestaan. De rebellenoorlog heeft ze verder op de vlucht gejaagd en hun leven verpaupert steeds meer.

Landbouw
Met Stichting Vluchteling werkt Kleinood samen aan landbouw en voedsel projecten met een aantal onderdelen: voedselnoodhulp, nodig om de ergste honger te ledigen. Tegelijkertijd zorgen we dat deze groepen zo snel mogelijk in hun eigen voedsel onderhoud kunnen voorzien. De Pygmeeėn vluchtelingenkampen liggen op de poreuze onvruchtbare lavagrond in dit vulkanisch gebied. Door aanvoer van tientallen tonnen (!) grond en humus leggen we vruchtbare akkertjes aan.

Volgende >


Pygmee-ranger in het Virunga Gorilla Park
Pygmeedorp Lac Vert vóór landbouwproject
Pygmeedorp Lac Vert tijdens landbouwproject