Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief 
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

Kivu/Virunga - Vervolg

Er wordt gezorgd voor zaden, stekken en praktijktraining door landbouwdeskundigen. Zij leren de Pygmeeėn hoe en wanneer de verschillende gewassen geplant en verzorgd moeten worden. De groentes groeien in dit tropische klimaat uitstekend, tomaten zijn b.v. 6 weken na het planten rijp, witte kool na 8 weken. De gewassen voorzien direct in de eigen behoefte van de Pygmeeėn, wat over is verkopen ze op de markt.

Visserij
Sommige Pygmee groepen die in de buurt van het Kivumeer wonen hebben jaren geleden de jacht in het bos vervangen door bescheiden visserij activiteiten. Dat gebeurt met kleine twee-persoons boomstamkano's, piroque's genaamd. De boomstamkano's en netten zijn echter in de oorlog allang gestolen of kapot geslagen. Veel rapporten en Batwa getuigen vertellen van de criminele roverij van politieagenten (!), militairen en anderen. Zij pakten de visvangst, de boten en netten af van de Pygmee vissers.
Door het project met Stichting Vluchteling heeft Kleinood deze Pygmeeėn weer de mogelijkheid gegeven om te vissen op het meer. Er zijn 25 boomstamkano's op bestelling gemaakt en aangekocht en 100 visnetten. Die zijn in 2006 aan Batwa groepen gedistribueerd.

Vervolgens is intensief met de overheidsinstanties onderhandeld over officiėle vislicenties voor de verschillende Pygmee groepen Er zijn afspraken gemaakt, zodat legaal gevist kan worden en de vangst niet meer zomaar afgepakt kan worden.

Er wordt nu weer gevist door de Batwa Pygmeeėn!

< Vorige


De nieuwe boomstam-kano's voor het visserij-project
Pygmee vissers met hun nieuwe kano's
Pygmeeėn bij het Virunga Park