Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

Ituriwoud - Vervolg

De samenwerking met Stichting Vluchteling gaf een grote impuls aan onze missie: samen begonnen we hulpacties voor Batwa Pygmeevluchtelingen in Kivu en sinds oktober 2006 is weer met medische verzorging voor Pygmeeėn in Ituri begonnen:
Het Mobiel Medische Pygmee Team
(MMP Team) is een feit. De verplegers werken als 'wijkverplegers' en Kleinood heeft steun en medewerking van de verantwoordelijke autoriteiten gekregen.
De zorggebieden in Congo zijn verdeeld in medische zone's, elk met verantwoordelijke artsen, met wie we innig samenwerken. Er zijn samenwerkings convenanten gesloten met de -door de kerk beheerde- ziekenhuizen, die medische ondersteuning verlenen.

Kleinood acteert met het MMP Team nu in de medische zone's: Komanda (zie kaartje), Mambasa, Lolwa en dieper in het woud, zone Boga. Die gebieden beslaan totaal ca 20% van het Ituriwoud. Om de Pygmeeėn in dit gebied te bezoeken en te behandelen is natuurlijk een enorme opgave, te groot voor één team wijkverplegers. Kleinood streeft naar uitbreiding van het MMP Team zodra de financiėn dit toestaan.

Op dit moment kan Kleinood met 1 off the road 100cc Yamaha motor naar de diverse Pygmeekampen rijden, waarna Het MMP Team te voet het woud in gaat. Papa Kisangani is de "wijkverpleger" die het team aanvoert. Zoon Paluku, medisch student, heeft hem van half november tot eind december geassisteerd. Hun bevindingen zijn vaak verbijsterend: totale verwaarlozing, weigeringen bij ziekenhuizen vanwege gebrek aan geld en ziektegevallen, die onvoorstelbaar ernstig zijn (zie: Medisch).

< Vorige


Achille op weg naar Akokora
Kaart Ituri met zorggebied Kleinood