Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief 
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

PK sinds 1989

Ruud Muis is oprichter en voorzitter van Stichting Pygmeeėn Kleinood. Hij ontmoette de Pygmeeėn in voormalig Zaļre voor het eerst tijdens een lange rondreis in Centraal Afrika in 1989. Hij zag de verpaupering en de teloorgang van een trots volk, dat in de steek werd gelaten door de regering en de omwonende buren. Geraakt door de zeer slechte gezondheidssituatie en hun rechteloosheid, besloot hij om al het mogelijke bij te dragen om het Pygmeeėnvolk uit zijn marginale positie te helpen en ze tegen uitsterven te behoeden.

De naam "Kleinood" is een woordspeling bedacht door Afrika vriend Gerard Groot: kleine mensen in nood én een kostbaar volk. De stichting is sinds 1989 een feit. Sindsdien is Ruud, samen met medebestuursleden Hugo Verhoeff, Martijn de Nooijer en Eva Cortie, tientallen malen met Pygmeeėn in D.R.Congo het woud ingetrokken om hulpprojecten -mét de Pygmeeėn samen- uit te voeren.

Met motoren over de modderwegen, met diepe enorme poto's (moddergaten), soms dagen lopend door dichte wouden met dragers en verplegers, om geļsoleerde Pygmeeėn te vinden die hulp zo hard nodig hebben. De voortdurende medewerking en tomeloze inzet van Congolese vrienden en medewerkers is daarbij onontbeerlijk, we noemen: Achille, Makuru, Bassara, Papa Kisangani, Ezabo, U'para, Dr. Lusi en Dr. Ahuka, staf en medewerkers CME Nyankunde, Karl Ruf, en vele, vele anderen.

Woongebied Pygmeeėn

Het woongebied van de Mambuti (zie Pygmeeėn) bevindt zich in het Ituri regenwoud in het noord-oosten van D.R.Congo. (ex Zaire, ex Belgische Congo).

Volgende >


Ruud met groep Pygmeeėn van Mont Hoyo in 1989
Voettocht met verplegers en dragers naar afgelegen Pygmeedorpen
Eva en Ezabo met de motor door de poto's