Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief 
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

PK sinds 1989 - vervolg

Dit gebied ligt ten westen van het met gletsjersneeuw bedekte Ruwenzori-gebergte, de historische "Bergen van de Maan" genoemd. Het Ituriwoud heeft een oppervlakte van 2 maal Nederland en er wonen naar schatting nog 50 tot 60.000 Pygmeeėn temidden van ruim 2.000.000 (!) Bantu immigranten, meest vluchtelingen sinds het begin van de oorlog, nu al 8 jaar lang. Vluchtelingenkampen met tienduizenden bewoners zijn er momenteel nog in het Oosten van het Ituriwoud: langs de weg Beni-Komanda-Bunia.

Oorspronkelijk leefden de Pygmeeėn in een groter deel van Afrika, dat toen nog grotendeels bebost was, maar ze zijn terug gedrongen door de Bantu, een groep volkeren die zich vanuit West-Afrika over het continent verspreidde.

Het Ituriwoud is rijk aan hardhout, dat in hoog tempo -legaal en illegaal- wordt gekapt. Mineralen als goud en coltan (grondstof voor mobieltjes), worden intensief met dagmijnbouw geėxploiteerd, waarbij het bos eerst wordt gekapt. De gevolgen zijn voor het voortbestaan van de Pygmeeėn niet te overzien.

Zoals de oude wijze Pygmee Moke opmerkt in Colin Turnbull's boek "Kinderen van het Ituriwoud" (1961) :
 "Wij worden het volk van het woud genoemd, maar als het woud sterft, zullen wij ook sterven."

< Vorige


Eva in vluchtelingenkamp in Oysha
Illegale houtkap in Ituri